Life

Vrijeme Je Lopov! Kako Živjeti U Trenutku

23/07/2021

Oznake:, , , , , , , , , , ,

Vrijeme Je Lopov Najlakše je optužiti vrijeme. Ah to vrijeme, vrijeme je lopov!

 Time Is A Thief! - How to Live in the Moment

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Moguće Je Živjeti U Trenutku

Ne sjećam se kada je tačno krenulo moje čekanje da vrijeme prođe. Ali u jednom trenutku je, toga se dobro sjećam, postalo toliko intenzivno i uočljivo, da je počelo da remeti moju svakodnevicu. Stalno sam čekala da nešto prođe, kako bih ja živjela, onako istinski. Danas kada razmišljam o tome, radujem se što se to dogodilo. Jer da nije bilo tako, ja bih i danas čekala da prođe i ovo i ono što dolazi.

Sve bi prošlo pored mene, jer ne bih živjela trenutke, jedan po jedan, nego bih stalno čekala one što dolaze, pogrešno misleći da će biti kvalitetniji, bolji, ljepši, draži. Još bih razmišljala kako ću u njima uživati više, osjećati se bolje. Sreća je da sam danas mnogo svjesnija trenutaka koje živim i činjenica je da mi je ta prisutnost i životna radost počela donositi još ljepše trenutke u kojima uživam.

Koliko je život jednostavan u svojoj suštini, ponekad saznaš kad se najmanje nadaš i na nevjerovatne načine. Ja bih to ovako opisala. Čekaš da nešto prođe i kradeš sebi životni užitak. Ne čekaš da prođe i svjestan si trenutka, počinješ sve više da uživaš, postaješ zahvalniji i zadovoljniji. A onda, odjednom osjetiš da su se i mnoge okolnosti izmijenile. Pored toga, odjednom, kao da život više nije isti, sve manje imaš razloga da čekaš da prođe, a sve više želiš da ga zaustaviš. Sreća je da ne možeš ni jedno ni drugo. Sreća!

Vrijeme Je Lopov! Kako Živjeti U Trenutku

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Kako Biti Prisutan U Trenutku?

Da li je vrijeme lopov ili smo mi toliko naivni da uvijek kiksamo na istim stvarima? Kako nas može varati nešto što smo sami uveli da nam odbrojava boravak na ovoj planeti… Čini mi se da nam je teško naučiti da trenutak jeste sada, a nije prije i poslije. Toliko griješimo u pogledu vremena, da na kraju moramo na njega svaliti svu krivicu. Jer kako priznati da smo mi odgovorni i da baš toliko ne znamo živjeti. A ne znamo. To je činjenica.

Ili je ta neka sila koja nas zavarava toliko jaka da joj se ne možemo tako lako oduprijeti. I onda nam je vrijeme lopov, bešćutni gad koji nemilice prolazi, koji ne želi da se zaustavi kada nam je to najpotrebnije ili da požuri ako nam je to od vitalnog značaja. Neće da premota i vrati film za nas, onda kada nešto nismo baš najbolje shvatili, stigli, uradili…

Kako biti prisutan u trenutku? Ako ne može drugačije, onda se svaki dan podsjetimo da nam ostaje dan manje života. Mi samo treba da postanemo svjesni da je svaki novi dan koji osvane, naše malo bogatstvo i koliko god okolnosti bile teške, olakšajmo ih sebi, ne prestajući uživati u sitnicama, čak i tih teških dana.

U njima se krije toliko trenutaka za pamćenje da je prava šteta i nefer prema njima, nama i onima koji ih sa nama dijele, praviti se da ne postoje i želeći da prođu.

 Time Is A Thief! - How to Live in the Moment

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Mi Stalno Čekamo Da Nešto U Našem Životu Prođe

A mi, mi uglavnom čekamo da prođe ovo, pa da prođe ono, ne razmišljajući o tome kako je život kratak da bismo čekali krajeve.

Čekaš da završiš školu, da porasteš, čekaš da dobiješ posao, čekaš da prođe dan, čekaš da završiš još ovo, a onda se pojavi ono…. E, onda čekaš da se udaš, pa čekaš da rodiš dijete, pa čekaš da beba prestane da se budi noću, pa da prestane da sisa. A onda, čekaš da prohoda, pa da upiše školu, onda čekaš da je završi, pa da dobije dobar posao, da postane čovjek. I tako, život prolazi, a mi i dalje čekamo, da odemo u penziju, unuke da čuvamo, da konačno odemo na dugo i pažljivo planirano putovanje… Čitav život prođe dok mi čekamo.

Znam neke ljude koje sam neizmjerno voljela i plače mi se kad se sjetim koliko su čekali da sve prođe, a da uopšte nisu živjeli. Stalno su u nekom grču čekanja bili… Još samo ovo, pa ono…

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Živimo U Trenutku, Umjesto Što Čekamo Krajeve

Kao da nismo svjesni da čekanjem da prođe ovo i ono, mi sebe kažnjavamo i onemogućavamo da uživamo u jedinom što na ovom svijetu zaista imamo, a to je ovaj trenutak. I on se više nikad neće vratiti. Kao da smo na leđa života natovarili teret lošeg, jer čekaš da loše prođe… a onda smo nekako zavedeni i umorni, u isti koš strpali i ono što tamo ne pripada, svo dobro koje nas je dotaklo.

Ono što je primjetno kod većine ljudi, nešto je na šta sam tek nedavno počela zaista obraćati pažnju. Ljudi svakodnevno čekaju krajeve nečega. Kraj jednog sata, kraj dnevnih obaveza, kraj radnog vremena, kraj dana, mjeseca, godine… Valjda u tim krajevima čovjek vidi neki novi početak, početak nečeg novog, svježeg, boljeg, nečega što će biti bolje od prošlosti, nešto što će je nadmašiti.

I sve je sa tim potpuno u redu, barem na prvi pogled, jer imaš osjećaj da te gura naprijed. Ali ako malo pažljivije pogledaš, shvatiš da je u stvari čekanje krajeva, gubljenje vremena. Kad samo pogledamo koliko je teških vremena bilo iza nas, ispada da bismo trebali čekati da nam pola života prođe. U čemu je onda smisao? Da li ćemo ikad shvatiti da je čak i za čuda potrebno vrijeme, ali čuda ne vole one koji ne vjeruju u magiju života…

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Poslednje Misli

Ono što nikad ne smijemo zaboraviti, čak i ako smo uvjereni da je vrijeme lopov… a to je da ništa ne bismo trebali čekati. Umjesto da čekamo da prođe vrijeme, veća bi želja trebala biti da teče sporije. Jer svako požurivanje, kao da je poruka da jedva čekaš da se završi ono što se samo jednom dešava i nema zamjenu. I sigurno će mu doći kraj. Sigurno će proći. Ne žuri sa krajevima. Raduj se sadržaju. Jebo ga ti… Učini sve vrijednim ovog čuda jedinog nam darovanog…

Ne odgađaj radost života čekajući da svane dan kada ćeš biti manje zauzet i imati manje stresa. Taj dan možda nije nijedan, a možda je svaki, samo ako svakom trenutku poklonimo potrebnu pažnju. I još nešto, ako naučimo da uživamo u malim stvarima, dobrim ljudima, pozitivnim trenucima…To je sve što imamo!

„Sve će proći. Ali kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?“ – Mehmed Meša Selimović

Pročitaj moj tekst https://zenazna.rs/kako-preboljeti-teske-zivotne-trenutke/

Vrijeme Je Lopov! – Kako Živjeti U Trenutku

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.