Life Stories

Srodnost I Kako Joj Biti Blizu?

24/01/2021

Oznake:, , , , , , , , , , ,

Srodnost. Toliko toga mi je poslijednjih nekoliko godina bivalo uskraćeno. Ili sam barem ja tako mislila o tome. Na momente sam pomišljala da je svaka želja, svaki moj poduhvat, svaki naum, bivao osujećen i prije nego li je postojala i mrvica mogućnosti da uspije. Koliko sam samo vremena potrošila oplakujući propuštene prilike, upirući do iznemoglosti, gurajući nepomjerljivo, želeći nemoguće.

Srodnost I Kako Joj Biti Blizu?

Pusti, Moraš Pustiti

A onda sam stala, umirila se i pustila. Najteže je bilo pustiti.

Mislila sam da je puštanje, u stvari prepuštanje stihiji, prepuštanje odluka o mom životu slučaju i jednako ludosti. A onda, kao i toliko puta prije toga, uvjerila bih se da je ono što je bilo najteže, u stvari bio presudan trenutak. Trenutak povjerenja u život. Odjednom sam prestala da obraćam pažnju na goruću želju i umjela sam da je posmatram sa strane bez emocija, kao da i nije bila moja. Prestala sam da pomjeram nepomjerljivo, a onda i propuštene prilike više nisu djelovale onako blještave i primamljive.

Sreća Ili Nesreća

Dođe trenutak u kojem shvatiš da ono što ti je uskraćeno nije ti ni trebalo pripasti. A ono što na putu dobiješ, ponekad je nemjerljivo više od onoga što misliš da ti je život uskratio. Ko zna koliko se očajanja iz neznanja na kraju pokazalo najvećom greškom…mogla bih iz rukava nabrojati nekoliko i jednim kratkim pogledom u životni retrovizor.

Kad dozvoliš sebi da pomisliš kako ti je nešto uskraćeno, umiri se i pusti. Ono što je pritom važno je vjerovati. Vjerovati u Boga, u sebe, čovjeka u sebi, u život, u svoj pečat s kojim si došao na ovaj svijet. I neminovno u onu svrhu koju svako od nas zna ukoliko se od nje nije previše udaljio.

Srodnost Te Neće Mimoići

Kad bismo mogli uvidjeti koliko je sreće u našim nesrećama to bi nas ohrabrilo da shvatimo da ne treba čekati ono što izvjesno neće doći, što nije naša čast i suština. S druge strane će nas pod svoje okrilje, mnogo lakše, srdačno primiti sve ono što smo spoticanjem odbacili, a nismo mu dali šansu.

Ono što bismo uskogrudo nazivali kompromisima, u stvari se zove drugačije i mnogo ljepše, a ime mu je srodnost. Nema te srodnosti i pripadnosti koja će nas mimoići. Nema.

Fascinantno je i velika je moć i sama spoznaja da mi ponekad uopšte nismo svjesni koliko smo blizu ili daleko od naše srodnosti. A još je fascinantnije znati da možemo biti. Možemo…

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

Pročitaj i tekst na temu brojanja do 10, kako bismo bili mirniji https://zenazna.rs/znam-da-je-ponekad-tesko-izbrojati-do-10/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.