Health / Food

Recepti Moje Bake Za Jačanje Imuniteta

27/02/2021

Oznake:, , , , , , , , , , , ,

Nedavno sam, u tekstu o imunitetu (čiji link imaš na dnu stranice) obećala da ću uskoro donijeti neke stare recepte za jačanje imuniteta… ne bilo kakve, to su recepti moje bake ili naših baka, koje su ih pravile od onoga što su imale, znajući koliko dobra čine našem zdravlju.

My Grandmother's Recipes For Boosting Immunity

Jačanje Imuniteta Važno Je Za Naše Zdravlje

U ova moderna vremena, mnogo toga je ostalo prepušteno zaboravu. Pa i recepti za jačanje imuniteta. Okrenuli smo se kupovini gotovih proizvoda za jačanje imuniteta i na njih trošimo čitavo bogatstvo. Kao da smo zaboravili da se potrudimo i pripremimo našoj djeci nešto domaće, a provjereno. Ne samo djeci, i nama. A prava istina je da se većina tzv. modernih sredstava za jačanje imuniteta, koja su veoma skupa, bazira upravo na starim, provjerenim receptima.

Bila sam mala i ne mogu baš najbolje da se sjetim sastojaka recepata koji su me vraćali u život, nakon preležane bolesti. Ono čega se, ipak sjećam, je njihov ukus. Znam da sam se mrštila i negodovala, ali znajući koliko mi pomažu, nisam se mnogo bunila. Nakostriješila bih se kao mačka, ali bih progutala ponuđeno…

Recepti su se uglavnom sastojali od onoga što je na selu bilo dostupno, ali je ujedno predstavljalo pravi eliksir i dobitnu kombinaciju za naše zdravlje. Da ih moja majka nije sačuvala, ja danas ovo ne bih pisala. Hvala i mojoj baki, a i mojoj majci na tome.

Moj sin ima mnogo problema sa zdravljem i vrlo često mu je potrebno nešto što će ga ojačati i pomoći mu brzo, a na prirodan način. Boravak u zajednici, vrtiću, školi, vrlo često na ispit stavlja njegov imunitet, a onda nastaje borba…Promjena načina života, ishrane i pravljenje domaćih preparata, postali su naša svakodnevnica.

Recepti Moje Bake Za Jačanje Imuniteta

Jaja (Ljuska Jajeta)

Ljuska je prepuna kalcijuma, koji ima toliko koristi za nas  –  utiče na rad imunih ćelija našeg organizma, stvara koštanu masu, podstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija, sprečava osteoporozu, čini dobro našim nervima i mišićima, reguliše rad našeg srca, omogućava zgrušavanje krvi i pomaže zdrav san.. Ljuske od jajeta imaju oko 90 % kalcijuma i najbolji su izvor ovog vrijednog minerala. Veoma je važno to što se lako apsorbuje, jer je po svom sastavu, ljuska jajeta gotovo identičnog sastava kao i ona u našim kostima i zubima, što je sjajno. U ljusci jajeta se nalazi i gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom, molibden.

Evo recepta za jačanje:

 • Ljuske od 6 jaja (domaća!)
 • Četiri litre vode
 • Sok od jednog limuna

Priprema i upotreba:

 • Ljuske od jaja dobro oprati, samljeti i staviti u vodu.
 • Tako dobijenu vodu čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti umjesto vode za piće.
 • Uzimati najmanje tri do četiri čaše dnevno.

Recepti Moje Bake Za Jačanje Imuniteta

Može Li Jednostavnije?

Bijeli Luk I Med

Mislim da smo o blagodetima meda i bijelog luka svi mnogo puta slušali, a to je upravo dobitna kombinacija još jednog pripravka za jačanje našeg organizma. Zovu ih još i prirodnim antibioticima. Naši stari vole reći kako med i bijeli luk podižu iz mrtvih! J Zato su i spojeni u ovaj recept koji možda nije baš ukusan, ali je veoma zdrav.

My Grandmother's Recipes For Boosting Immunity

Bijeli Luk

Bijeli luk je pravi mali rudnik hranljivih materija. Sadrži vitamin C, B6, selen, magnezijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, flavonoide…A alicin je jedna od onih materija koja je pravi istrebljivač bakterija, virusa, pa i gljivica. Bijeli luk sjajan za naš odbrambeni sistem. Bez obzira što smrdi i što ga nije zgodno konzumirati, treba naći način da se uvede u redovnu upotrebu. Kada je riječ o prehladi, on ima moć da napravi čudo! Njegovi aktivni sastojci pomažu zdravlju naše jetre, srca, a doprinose i smirivanju upalnih procesa u organizmu. Postoje neka istraživanja koja ga stavljaju na listu namirnica koje su sjajne za borbu protiv raka.

Med

Za med se s pravom kaže da je hrana i lijek. Med je riznica supstanci za zdravo funkcionisanje organizma. Sadrži čak 37 mineralnih materija (aluminijum, bor, gvožđe, jod, kalcijum, silicijum, mangan, magnezijum, bakar, kalaj, olovo, sumpor, hrom, cink…), skoro sve aminokiseline koje dolaze iz nektara I polena, brojne vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, Folnu kiselinu), organske kiseline, aromatične materije. Navika konzumiranja meda, navika je koja može da unaprijedi naše zdravlje mnogo brže, nego većina preparata i skupih suplemenata. Snažan je antioksidant koji pomaže našem organizmu da ojača.

Recepti Moje Bake Za Jačanje Imuniteta

Evo recepta za jačanje:

 • Manja glavica bijelog luka
 • Tegla meda

Priprema i upotreba:

 • Očistiti luk i samljeti ga
 • Ubaciti ga u teglu meda i dobro promiješati
 • Sjediniti i koristiti (preporuka je jedna kašika dnevno, najmanje sedam dana)

I ovaj recept je jednostavan, a nevjerovatne promjene ćeš osjetiti već poslije nekoliko dana.

Sumnjam da su naše bake znale sve ove podatke koje mi danas znamo, ali to ih nije spriječilo da “znaju”. Ponekad čovjek ima neki urođeni i prirodni dar i osjećaj za neke stvari. Jasno je da čarobnog štapića nema. Ima samo našeg nastojanja da čuvamo i unapređujemo naše zdravlje. I uglavnom mi znamo kako, samo je pitanje da li smo na to i spremni.

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

Ukoliko želiš da saznaš više o jačanju imuniteta, pročitaj i moj tekst https://zenazna.rs/imunitet-kljuc-naseg-zdravlja/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.