O meni

O meni
Par rijeci o meni

Zdravo! Ja sam samo još jedna samohrana majka. Njih je dvoje i zovem ih mojim macama. Starija maca ima 18, a mlađa 8 godina. Prije nekoliko godina prošli smo izuzetno težak put i naučili mnoge lekcije. Neke su bile jednostavne, ali većina je bila izuzetno teška. Koliko god je bilo teško meni i koliko god sam bila umorna, trudila sam se da oni to ne osjete. Znala sam da bi im to samo otežalo ionako tešku situaciju. Danas kad pogledam iza nas, shvatam da nije bilo lako, ali je itekako vrijedilo. I danas učimo, krčimo neke nove puteve, ali lekcije su sada mnogo lakše a gradivo manje obimno. Lakše dišemo. I oni i ja. Pamtim trenutke u kojima sam mislila da ne mogu ni korak dalje, da je teret pretežak…

Mislila sam da sam potpuno “sama”, a vremenom sam shvatila da smo svi mi sami i da nismo sami, samo je pitanje pogleda na stvari. Kada sam shvatila da je ono gdje sam sada rezultat onoga što sam radila i preduzimala, silno sam se razočarala… Doduše, samo na kratko. A onda, vremenom sam shvatila da je toliko blagoslova oko mene. Shvatila sam i to da je onih nekoliko ljudi oko mene sasvim dovoljno da bih bila srećna.

Najvažnije je bilo prihvatiti ono što imaš trenutno, na tome biti zahvalan i krenuti dalje… Naravno, ukoliko želiš više i bolje. Jedna od ključnih rečenica koju sam pročitala, slala je veoma važnu poruku. Ako želiš da nešto u tvom životu bude drugačije, ako želiš više, i ako to očekuješ, onda je neminovno preduzeti nešto. Šta? Promijeniti nešto danas, ukoliko želiš da ti život bude drugačiji sutra! I ja sam to uradila!

Danas, imam osjećaj srodnosti sa svojim putem. Više ne osjećam da mi je tijesan ili nekoliko brojeva veliki. Život ponovo postaje avantura, sa ličnim pečatom koji nema cijenu. Želja mi je da ovaj blog pomogne tebi koja misliš da si “sama”, da je kraj svijeta, da život više nikada neće biti u tvojim rukama, da nemaš snage, vjere, samopouzdanja… I nije važno (vjeruj mi) da li je to što si “sama” tvoj izbor ili ti je nametnuto…

Dobro je ako imaš priliku da učiš, ne samo iz svog, nego i iz tuđih iskustava. Olakšati sebi, ponovo duboko disati, radovati se i znati da je u tebi čitav jedan svijet – to nema cijenu. Važno je vjerovati da si mnogo više od onoga što misliš da jesi! Ako ti ovaj blog bar malo pomogne na tvom putu i olakša stvari, to će biti naša velika zajednička sreća… Sreća si ti, sreća su tvoja djeca, sreća je jedna od onih stvari koja raste i kad se dijeli.