Health

Najzdravija ishrana za djecu, postoji!

21/01/2021

Oznake:, , , , , , , , , , , ,

Najzdravija ishrana za djecu postoji. Ovo je moja priča.

Kada je imao samo dvije godine, mom sinu je utvrđena alergija na sve polene. Ko nije prošao muke zvane otežano disanje, učestalo šmrcanje, suzenje očiju, ne zna o čemu govorim i to je super!

Ali ko jeste, jasno mu je koliko je to teško prije svega za dijete, a onda i za roditelja. Vrlo često roditelj se osjeća bespomoćno, jer i pored terapije, svaki pad imuniteta značio bi novu epizodu eksplozije bolesti. Do danas, a danas on ima 7 godina, prošli smo sve, vizing, bronhitis, upalu pluća, gotovo astmatične opstrukcije disanja…

Najzdravija ishrana za djecu, postoji!

Kako ojačati?

A onda sam shvatila, ako je njegov imunitet na visokom nivou, bolest će mirovati. Ako nije, imamo problem. Šta uraditi kako bi imunitet bio na potrebnom nivou? Kako ga ojačati? Pošto nisam dobijala precizna i konkretna objašnjenja, upustila sam se u avanturu zvanu čitanje knjiga, konsultacije sa pedijatrom, nalaženje recepata od moje bake i žena sa sela, koji su se prenosili s koljena na koljeno. Osnovno pitanje u ova moderna vremena bilo je – Šta je to pravilna ishrana i postoji li uopšte?

U međuvremenu mi je bilo najlakše da uradim ono što sam i sama znala i naučila. Da ugljikohidrate, nezdrave masne kiseline, aditive i pojačivače ukusa, svedem na minimum. Već poslije kratkog vremena je bilo rezultata. Još nešto bilo mi je veoma važno, a to su omega-3 masne kiseline, zdrave masnoće, željezo, cink, kolin, vitamini B grupe, jod, dakle sve one materije koje su najvažnije za razvoj imunog sistema I mozga.

Najzdravija ishrana za djecu, postoji!

Otkrića

Usput sam otkrila mnogo toga o zdravoj ishrani, a mislila sam da i prije toga znam mnogo i da mi struka uveliko pomaže u tome. Shvatila sam da ne znam, barem ne koliko sam mislila. Svaki obrok je trebao da bude izvor energije, proteina, zdravih masnoća, te da sadrži povrće i voće. Djeca bi dnevno trebala da uzimaju barem tri porcije voća i povrća. Ko to još radi?! Samo rijetki i oni koji su shvatili da moraju. Mi roditelji, skloni smo da idemo linijom lakšeg otpora i da udovoljavamo sebi i djeci, često jedući hranu koja je smeće, a zaobilazeći onu koja nas bukvalno hrani.

Mnogi roditelji u strahu da neće izlaziti iz kuhinje ukoliko se odluče za zdravu ishranu, banalizuju preporuke o ishrani i stvore trajan problem i sebi i djetetu. A činjenica je da baš zdrava ishrana vrlo često traži minimalan angažman. U to sam se uvjerila nakon što sam i sama pravila mnogo grešaka. Takođe, nije mi trebalo ni mnogo istraživanja kako bih shvatila koja je to hrana, kako je kombinovati, pripremati, služiti (bilo je tu mnogo trikova kako bi se djetetu svidjelo) itd.

Voda

Veoma važan segment u životu svih nas, pa tako i djece, je voda. Pratila sam svog dječaka i računala koliko vode popije u toku dana sam. Bez forsiranja. Premalo! Povećali smo unos vode duplo, kupujemo flašice i mjerimo koliko flašica vode se popije dnevno. Nakon što sam mu prepričala knjigu koju sam o vodi pročitala, sam je počeo da traži vodu, govoreći kako bez vode nema života.

Boje

Ponekad je dovoljno samo pogledati boje na tanjiru koji smo stavili ispred našeg djeteta. Bogatstvo boja već je znak da je obrok zdrav. I obratno. (Naravno, ukoliko se ne radi o slatkišima u bojiJ)

Najzdravija ishrana za djecu, postoji!

Istrajati

Nakon istraživanja koje sam prethodno spomenula, sinova ishrana već je bila na zavidnom nivou, a imunitet barem malo jači. Trebalo je uraditi ono što većina nas ne uradi i što je ponekad najteže – istrajati! A istrajavanje je moguće samo pod uslovom da se i ti hraniš jednako kao i dijete. Drugim riječima, bez primjera koji ćemo dati djeci, ništa nismo uradili. Pričati možemo koliko hoćemo, ali ako naši postupci nisu u skladu sa tom pričom, onda je to ništa.

Zabavna kuhinja

Još jedna važna stvar kod istrajavanja je bila ne tjerati dijete da jede, nego ga privoljeti. Ovo prvo je instiktivno, ali ne donosi rezultate, osim, odbijanja, pobune, zamjeranja…a ovo drugo donosi postepene rezultate, ali na duže staze, što i jeste najvažnije.

Najviše koristi donijelo mi je uključivanje mog sina u kuhinjske poslove. Nabavili smo čak i dječiju kecelju i kapicu, pa izgleda važan kao pravi mali kuvar. A onda čak iako mu se to što smo spremili ne dopada, poješće barem malo, jer pobogu on je kuvao! A da ne govorim o našoj “kuhinjskoj zabavi”, brašnjavim nosićima, mini kreacijama itd.

Ne znam da li sam uspjela sve da ti prenesem, ako nisam, biće prilike za popravni, uskoro! U međuvremenu ti želim zdrav, lagan i zabavan put na kojem ćeš zajedno sa svojim anđelima uspjeti biti fit!

Na kraju ti donosim neke napomene i saznanja koja ti mogu pomoći:

Napomena za porcije

 • porcijom za odrasle smatra se jedna zdjelica ili šoljica od 200 g.
 • za djecu od 1-3 godine porcijom se smatra 1/4 porcije odraslih,
 • a za djecu od 3-10 godina 1/2 porcije odraslih
 • polovinu tanjira trebalo činiti povrće

Napomena za ono što treba da bude u dječijem tanjiru

 • 1/4 tanjira trebalo bi da čini škrobno povrće (poput krompira, najbolje batata)
 • 1/4 tanjira trebalo bi da čine namirnice bogate proteinima (mahunarke ili proteini životinjskog porijekla)
 • uz ovaj tanjir bi se trebala naći jedna zdjelica voća, čaša vode i čaša mlijeka

Napomena za zdrave masnoće

 • maslinovo ulje (kada god možeš kuvaj za djecu na maslinovom ulju i dodaj malo maslinovog ulja u njihovu salaticu)
 • orašasti plodovi (bademi potopljeni u vodu, bademovo mlijeko, mljeveni orasi, lješnici…)
 • kao i ostali izvori omega-3 masnih kiselina, poput mljevenih lanenih sjemenki i tahinija
 • bez masti otežana je apsorpcija u probavnom sistemu i djelovanje vitamina koji su topivi upravo u mastima: vitamina A, D, E i K.

Napomena za vodu

 • Voda je jako važna, kako za odrasle, tako i za djecu i ako u dječjem uzrastu djeca steknu naviku da piju vodu, vrlo je vjerovatno da će je zadržati tokom cijeloga života. Uz vodu, djeci se mogu davati svježe cijeđeni sokovi (od narandže, na primjer, ili nekog drugog voća i povrća iz sokovnika), koji će ih snabdjeti potrebnim vitaminima i mineralima.

Napomena za slatkiše

 • Kada dajete djetetu slatkiše, imajte na umu da bi ih trebala jesti umjereno s obzirom na to da su i oni izvor kalorija, šećera i često trans-masti (koje svakako nisu preporučljive za dijete). Djeci je potrebno 1400 kalorija na dan. Ako vaše dijete pojede 2 reda čokolade, već je unijelo 200 kalorija! Cijela čokolada od 100 g  je oko 500 kalorija što je nešto više od jedne trećine od cjelokupne energetske potrebe djeteta za taj dan!

Napomena za namirnice “superheroje” za djecu

 • bobičasto voće
 • riba i morski plodovi
 • sjemenke (bundeva, konoplja, suncokret, lan, chia sjemenke)
 • lisnato povrće (špinat, kelj, kupus, brokula, raštika)
 • orašasti plodovi (bademi, lješnici, indijski oraščići, kikiriki, orasi)
 • narandžasto povrće i voće (bundeva, mrkva, mango, marelica, dinja)
 • cjelovite žitarice (smeđa riža, tjestenina od cjelovitog zrna, heljda, pa makar i u kombinaciji sa tradicionalnim rafinisanim brašnom)
 • tečnost (voda, voda, voda, pa tek onda lubenica, dinja, narandža,  krastavac)
 • jogurt (izbjegavaj dječije jogurte, puni su šećera)
 • zob (najbolje ih je kombinovati sa omiljenom dječijom hranom)

 SREĆNO!

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

A pročitaj i moj tekst na temu imuniteta https://zenazna.rs/imunitet-kljuc-naseg-zdravlja/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.