Food

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

26/02/2022

Oznake:, , , , , , ,

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj Za nekoga je hrana samo ukusno jelo i jedino želi da uživa u njoj, ne razmišljajući kako je i kada nastala. Međutim, ja sam navikla da kada prvi put pravim neko jelo, saznam barem osnovnih nekoliko činjenica o nekom jelu, jer tada  kao da osjećam i dašak kraja iz kojeg to jelo potiče.

Maslenica - Sheets Pie – Love At First Bite

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Zna Li Se Porijeklo Maslenice?

Kada je Maslenica u pitanju, nije bilo lako saznati detalje, kao što su mjesto porijekla, vrijeme nastanka i način na koji je nastala. Ipak, ima nekih zanimljivih činjenica koje su poznate. Interesantno je da je Maslenica starinska vrsta razvijane pite koja se nekada pravila uglavnom od crnog brašna. Smatrala se sirotinjskom pitom. Poznato je da se pravi u Turskoj, BiH, CG, Albaniji, ali poslednjih godina sve češće i u ostalim zemljama svijeta.

Maslenica - Sheets Pie – Love At First Bite

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Ljubav Na Prvi Zalogaj

Maslenica je izuzetno ukusna pita u koju se čovjek momentalno zaljubi. Toliko, da su me svi koji su je probali kod mene, kasnije molili da im je ponovo pravim. Zovu je još i prazna pita. Zanimljivo, prazna, a obožavana… Još nešto je interesantno, ova pita se najviše pravi u BIH, i mnogo je načina na koje se pravi. Prazna pita se zove zato što se u nju osim tečnih sastojaka ne stavlja nikakav poseban fil. Ali prazniju a ljepšu pitu od Maslenice teško da ćete u životu probati, vjerujte mi. Moja djeca su zaljubljena u maslenicu, a ja kad je pravim vidim njihove glavice kako zaviruju u rernu, čekajući da omiljenja pita bude spremna.

http://Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Odakle Potiče Pita?

Ne znam da li ste ikada razmišljali o porijeklu pite. Pita je grčka reč, a označava vrstu jela koja se pravi od tanko razvučenog testa, tj. kora i raznih nadeva. Od najranijih vremena pite su bile popularna hrana, a prva saznanja o njima dolaze iz drevnog Egipta i Stare Grčke. Kada su Stari Rimljani osvojili Grčku njih je osvojio ukus pita, pa su recepte poneli sa sobom. Kako se širilo Rimsko carstvo, slast pita je putovala kroz Evropu i zemlje Mediterana, a svaka zemlja je prilagođavala recepte svojim običajima i hrani.

Evropska istorija pita je posebno raznovrsna. Normani su imali običaj da ispečenu pitu šalju kao poklon kralju za Božić.

U srednjovekovnom dobu pite su prodavali na ulicama, kako bismo ih danas nazvali, trgovački putnici. Prodavci pita su bili popularni, jer većina domova nije imala rerne.

Sa naseljavanjem Severne Amerike i Australije pite nastavljaju svoj put oko sveta.

http://Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Turski Uticaj Je Važan

Svi istoričari hrane se slažu oko da su kore nastale u Turskoj. O tome je pisao istraživač istorije bliskoistočne kuhinje, Charles Perry u članku o istoriji baklave.

On piše da su turski nomadi još u ranom srednjem veku jako voleli tanki hleb koji bi brzo bio pečen. Od tankog hleba do razvlačenja kora je bio mali korak. Razvlačenje kora se pojavilo se oko 1500. godine u Istanbulu, verovatno u sultanskim. Pite mogu biti od kora, slagane ili savijane, mogu biti od umešenog testa sa maslacem, margarinom, sirom, od lisnatog testa, voćne, mesne, od povrća, pa čak i bez kora.

Mogu se služiti kao predjela, glavna jela i dezerti. Još jedna vrsta jela gde vaša mašta ne mora postavljati granice.

SASTOJCI ZA KORU:

1 kg brašna (600 gr crnog i 400 gr bijelog)

2 kašike soli

2 kašike ulja

Topla voda

SASTOJCI ZA FIL:

400 gr pavlake

150 gr maslaca

Malo ulja

Malo soli

SASTOJCI ZA ZALJEV:

250 ml vode (ili mlijeka)

Malo soli

PROCES PRIPREME:

Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Tijesto

Zamijesiti mekano tijesto od navedenih sastojaka – brašna, soli, ulja i vode. Tijesto je zamiješeno kada postane mekano i lako za oblikovanje. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i ostavite da odstoji. Pospite površinu brašnom kako biste lakše razvili tijesto. Ukoliko vam je lakše, tijesto kidajte na loptice, pa razvijajte komade veličine tepsije. Ako ste pak majstor za razvijanje, onda razvijeno tijesto režite nožem na veličinu tepsije i svaki poredani list (komad tijesta) premažite filom. Postupak ponavljajte sve do poslednjeg komada tijesta.

Pitu peći na 220 stepeni oko pola sata do 40 minuta. Veoma je važno da pitu zalijete prokuvanim zaljevom, onda kada porumeni, a potom još 10-tak minuta vratite u rernu.

Fil

Staviti nabrojane sastojke – pavlaka, maslac, so –  u šerpicu i istopiti na šporetu. Na svaki komad tijesta koji stavite u tepsiju pospite nekoliko kašika fila.NAPOMENA:

Vodite računa da tijesto bude mekano da ga je lakše razvijati. To ćete postići pažljivim miješenjem i ostavljanjem da odstoji 10-tak minuta, najbolje pokriveno prozirnom folijom. Maslenica je najljepša sa jogurtom, paradajzom ili krastavcima.

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

http://Maslenica – Ljubav Na Prvi Zalogaj

Pročitaj i moj tekst https://zenazna.rs/recepti-moje-bake-za-jacanje-imuniteta/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.