Life

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

21/01/2021

Oznake:, , , , , , , , , ,

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Više puta sam u toku razvoda čula rečenice tipa – “S normalnim ljudima se može i živjeti i od njih rastati”, “Da je bilo moguće s njim komunicirati, ti se ne bi ni razvela” – i slične, o kojima sam više puta razmišljala. To su uglavnom bile izjave meni bliskih ljudi koji su bili iznervirani mojom nemogućnošću da sa bivšim supružnikom uspostavim neophodan nivo komunikacije. Kad kažem neophodan, tada prije svega, mislim na dvoje zajedničke djece, zbog kojih sam se ponekad i previše trudila.

Imam osjećaj da je uz više truda bilo sve više problema. Kao da je želja za normalnom komunikacijom s druge strane bila protumačena kao znak moje slabosti i onda zloupotrebljena. Ponekad sam imala osjećaj da ja pričam na kineskom jeziku, pa se zbog razlike u jeziku kojim govorimo ne možemo sporazumjeti. Pitala sam se svaki put da li je moguće. A onda bih vratila film na brak i slične situacije koje su i dovele do razvoda…

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Mijenjaj Sebe

Potražila sam čak i pomoć stručnjaka kako bih uspjela da nivo komunikacije svedem na neophodan samo zbog djece i moram priznati da su mi savjeti psihologa mnogo pomogli. Napominjem, da mi je rečeno da ne radim ništa pogrešno, ali da zbog nerazumijevanja s druge strane, treba da promijenim svoje shvatanje te strane. Nekako je vremenom sve postajalo lakše. Shvatiš usput da si jedina osoba koju možeš promijeniti – TI.

Bio je to za mene veoma važan korak. Priznajem da nije bilo lako, priznajem da je druga strana izazvala mnogo problema u međuvremenu, ali su to bili problemi s kojima se moglo izaći na kraj. A u međuvremenu sam se svom snagom zauzela za sebe i djecu. U svakom smislu još više sam se posvetila našem životu, našoj komunikaciji, iskrenosti, našem odnosu i nastojala da sa naše strane maksimalno stvari dovedem u red.

Najteže mi je padalo da pred djecom ćutim o njemu i lošoj komunikaciji. Ali i to sam uspjela. Ne zbog njega, nego zbog vlastite sreće, zbog sreće naše djece i zbog činjenice da bi sve drugo značilo da ponovo vodim rat, a razvod je valjda trebao da znači da je taj rat završen. To bi takođe značilo da smo nas dvoje isti, ali nismo. To sebi nisam mogla dozvoliti.

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Očekuj Promjenu

Nakon kratkog vremena osjetila sam da se neke stvari polako mijenjaju. Najveće promjene su se osjetile na djeci. Bez obzira na to što mnogi kažu da djeca vole da stvari nisu posložene, to nije istina. Ne daj da te uvjere u suprotno. Djeca su u stvari pravi mali redari i vole da znaju kako stvari funkcionišu. Vole toplinu, ljubav, posvećenost, razgovor, dogovor, vole da imaju osjećaj uključenosti i bitnosti…

I tako, djeca su vremenom otvoreno izražavala svoje stavove i mišljenja, birala su stranu, govorila o svojim iskustvima sa mamom. Bilo im je lijepo. Ujedno je druga strana počela da osjeća posljedice svoje neposvećenosti i neuključenosti, kao i to da je po strani. Polako, komunikacija je postajala korektnija i bolja. O rezultatima da ne govorim…To je bilo pravo uživanje. Jer ne pamtim da sam ijednu bitku dobila lakše od ove (na kraju). A rezultat je bila direktna sreća, moja i mojih anđela. A to je neprocjenjivo.

Ne mogu da kažem da je komunikacija uvijek korektna, ali jeste većinu vremena. U onim trenucima kad nije kako treba i kad krene vraćanje u daleku prošlost i bilo šta slično uvredama i optužbama, tu je kraj razgovora. Trudim se da razgovor ne bude u pisanoj formi, jer sam primijetila da tad obično neke stvari krenu ukrivo. Takođe, nastojim da uvijek postoji jedna doza rezervisanosti kako odnos slučajno ne bi prešao u nešto više od neophodnog, jer sam se u prošlosti uvjerila da to nije dobro.

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Budi promjena koju želiš

Ono što mi je bilo veoma važno na ovom dugom putovanju zvanom “izgradnja komunikacije”, jeste krenuti od sebe, prihvatiti sve ono što mislim da su u prošlosti bile moje greške. Jer, vrlo često smo skloni da gledamo i pod povećalo stavljamo uglavnom drugu stranu, a zaboravimo da pogled bacimo na sebe.

Ne možeš očekivati normalan razgovor i normalnu komunikaciju sa drugom stranom, ako ti nisi sve učinila. Tek onog trenutka kad shvatiš da jesi, onda treba tražiti strategiju, pa i pomoć da bi stvari bile kako treba. Ti i djeca to sigurno zaslužujete.

Sjećam se vremena kad su se ljutnja i bijes sa bivšeg supružnika prelijevali na mene. Prosto su se lijepili. Imala sam potrebu da mu vratim, da odgovorim, misleći da ću time pokazati koliko sam jaka. A u stvari nisam ni osjećala koliko je nemoći bilo u takvom ponašanju. I koliko je to bilo destruktivno, trošilo me i umaralo. A rezultat? Nula!

A normalno je da mi ne želimo nulu. Ona nas je, u komunikaciji, na kraju i dovela do razvoda. A poslije razvoda, možemo samo dalje do razdora… Ko normalan još to želi?! Neka istraživanja pokazuju da je preko 50% razvoda izazvano upravo lošom komunikacijom i nedostatkom želje da ona postoji. O tome vrijedi razmisliti. Naravno, ovaj put ne zbog očuvanja braka, nego zbog sebe i dječice. Zbog mira, sreće, osjećaja zadovoljstva…

A naučiti poslati i primiti poruku, što u stvari i jeste osnov normalne komunikacije, nešto je što treba vježbati svakodnevno u svim odnosima. Traženje krivca je ćorsokak u koji kad stigneš, shvatiš da je kasno.

Kako Postići Normalnu Komunikaciju Sa Bivšim Supružnikom?

Komunikacija, Da, Ali Ne Po Svaku Cijenu

Ako misliš da ne moraš da ostvariš komunikaciju sa bivšim suprugom i da možeš bez nje, varaš se. I to ćeš osjetiti na svakom koraku. A da ne govorim o djeci, čiji životni događaji će neminovno biti povodi za susrete i komunikaciju. Matura, vjenčanje, rođendani, krštenja, priredbe… Nije li lakše i jednostavnije ponašati se civilizovano i u skladu sa sobom, nego vječno osjećati netrpeljivost i neprijatnost?

Dakle, obnoviti odnose je moguće, ponekad jednostavno, ali vrlo često to je veoma kompleksno. Treba raditi na sebi, dati sve od sebe, potražiti i pomoć, ako treba. To je trajno ulaganje, pojednostavljivanje već dovoljno komplikovane situacije, znak zrelosti, znak ljubavi prema sebi, djeci, a zaista vrijedi svakog koraka…

Naravno, postoje i situacije u kojima je i nakon što učiniš sve, dalja komunikacija nemoguća. Ako je to slučaj, onda je jedina stvar koju možeš napraviti, da pustiš. I da mirna ideš dalje, jer znaš da nije u tvojoj moći.

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

Pročitaj i moj tekst o kraju jednog braka poslije mnogo muke https://zenazna.rs/kraj-je-konacno-bio-tu/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.