Health

Imunitet – Ključ Našeg Zdravlja

23/01/2021

Oznake:, , , , , , , , , , ,

Čim počneš da šmrcaš  da se osjećaš loše na sve strane možeš čuti: “Jačaj imunitet”, “Moraš ojačati”, “Opao ti je imunitet”, ali ni od koga ne možeš čuti kako. Dobro, hrana je veoma bitna i mnogo se može postići pravilnom i zdravom ishranom, ali to nije dovoljno. Šta još? Ako je imunitet ključ našeg zdravlja, a jeste, kako pronaći pravi. Zbog djece sam se upustila u još jednu avanturu ne bih li saznala šta je to pored hrane bitno kako bi oni izdržali test zvani škola, produženi boravak i samim tim izloženost mnoštvu virusa, akterija, gljivica, parazita…

Otkrila sam da je važno još mnogo stvari osim zdrave ishrane kojoj smo se svojski posvetili. (Pročitaj moj tekst “Najzdravija ishrana za djecu, postoji”)

Immunity - The Key To Our Health

Imunitet – Ključ Našeg Zdravlja

San

Osigurati djetetu dovoljno sna, bilo je veoma bitno, mada ne uvijek i lako. Ali onog trenutka kada sam saznala za sve moguće blagodeti sna na organizam, naravno, ne samo dječiji, bilo je jasno da valja dati sve od sebe. San se svrstava među naše najvažnije potrebe. Dovoljno je to što skoro trećinu života provedemo spavajući. Naučnici su otkrili direktnu vezu između sna i našeg imuniteta. Manjak sna je u direktnoj vezi sa smanjenjem otpornosti organizma, čak i na najobičniju prehladu. Jedan od naučnika poručuje kako je san okosnica našeg zdravlja. San nam omogućava da se očistimo od umora, stresa i procesuiramo sve informacije iz prethodnog dana.

Blagodeti Sna
 • poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju
 • utiče na zdravlje srca
 • važan je za mršavljenje
 • jača intelektualne i fizičke sposobnosti
 • podstiče ljepotu i dugovječnost
 • štiti od depresije
 • jača imunitet

Dalo bi se o snu još govoriti, ali i ovo je sasvim dovoljno da poželiš da se ušuškaš i utoneš u carstvo snova.

Voda I Imunitet

Pored sna, tečnost je factor koji je toliko bitan da imam osjećaj da toga nikad nećemo postati svjesni. Nedavno sam pročitala knjigu “Vaše tijelo vapi za vodom” – Dr. Ferejduna Batmanghelida. Nekoliko rečenica mi je stalno na umu – “Vi niste bolesni, vi ste žedni!”, “Ne liječite žeđ lijekovima!”… a knjiga je toliko smislena, logična i jednostavna. Podsjeća nas na to koliko smo zaboravili da se držimo prirodnog i koliko smo ogrezli u upotrebu lijekova, koji nam vrlo često nisu potrebni. Ako imaš priliku, pročitaj ovu knjigu.

Matična Mliječ

Poslednjih nekoliko godina mnogo se ističe korist koju za imunitet ima uporeba matične mliječi. Meni je skrenuta pažnja da budem oprezna zbog sinove alergije, tako da ne mogu govoriti iz ličnog primjera, ali kao prirodan pčelinji proizvod, kažu da je idealna za podizanje imuniteta kod djece. Sadrži proteine, šećere, vitamine…

Imunitet – Ključ Našeg Zdravlja

Važno Je Pokrenuti Se

Veoma je važno biti u pokretu, umoriti se fizički. Svaki roditelj bi trebao da zna koliko je to djetetu važno. Dovoljno je da se istrči samo 20 minuta do pola sata, kako bi se pojačao imunitet, ali osim toga ima još mnogo psihičkih i fizičkih koristi za organizam. Odlasci u prirodu su fantastični, svjež vazduh, kretanje, disanje, opuštanje…kažu da je priroda nešto kao alat za jačanje imuniteta, jer pomaže i proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

Pranje Ruku

“Prije jela treba ruke prati, da se jelo ne zagadi”, “Poslije jela peri ruke, nema tu nikakve muke”… Imam osjećaj da zanemarujemo značaj pranja ruku, a kad bismo samo znali koliko puta smo se razboljeli, samo zato što nam je bilo teško da odvojimo te dvije minute, sigurno bismo drugačije razmišljali. Dakle, kad god ti je zgodno opera ruke. A kad smo kod vode i pranja, ne treba zaboraviti koliko je značajno tuširanje naizmjenično toplom i gotovo hladnom vodom. Ne moraš, ako ne možeš da izdržiš, da se tuširaš baš hladnom, ali koliko god hladnija voda to bolje.To bismo trebali da radimo u svako godišnje doa, tokom čitave godine. Dakle, toplo-hladno i tako svaki dan.

Imunitet – Ključ Našeg Zdravlja

Blagodeti tuširanja toplo-hladnom vodom
 • jača imunitet
 • pospješuje krvotok
 • reguliše temperaturu tijela
 • produbljuje disanje
 • uljepšava kožu i kosu
 • jača duhovno blagostanje

Na kraju, ali nikako manje važna, jeste – Ljubav! Pružite djetetu puno ljubavi. U svakom trenutku je bolje ljubav, nego bilo šta drugo. Ponekad je, zna to svaki roditelj, a posebno samohrani, to poput nemoguće misije, ali probaj. Šta god iz tebe krene da progovara vrati se na – LJUBAV. Ljubav i privrženost važni su za razvoj djeteta u svakom mogućem smislu: emocionalnom, psihičkom i fizičkom.  Djetetu treba ljubav i osjećaj da ima srećan i siguran život. Pozitivni osjećaji, ljubav i sreća dokazano stimulišu ćelije imunološkog sistema.

Donosim ti i recept za pravu “vitaminsku bombu”. Probaj, na samo da je daš svom djetetu, nego da je uzmeš i ti. Zašto? Zato što multitasking samohranog roditelja nije nimalo bezazlen. Zato što nije lako biti “hobotnica” svaki dan. A treba ostati na nogama.

Imunitet – Ključ Našeg Zdravlja

 • VITAMINSKA BOMBA – RECEPT
 • 100gr. grozđica
 • 150gr. oraha
 • 100gr. badema
 • kora od 2 limuna
 • 100gr. suvih kajsija
 • 100gr. suvih šljiva
 • 250-300ml. meda

Prvo, sve što možeš samljeti – samelji. U mješavinu samljevenih sastojaka dodaj sok od 2 limuna i izmiješaj. Na kraju dodaj med i ponovo izmiješaj. Gotovu smjesu sipaj u teglu I ostavi da odstoji na suvom I tamnom mjestu oko dva dana. Nakon toga teglu prebaci u frižider. Dovoljno je davati jednu kašicu ovog domaćeg sirupa djeci do 5 godina, a starijoj od 5 godina, može se dati I dvije kašičice dnevno.

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

Pročitaj i tekst na temu zdrave ishrane za djecu https://zenazna.rs/najzdravija-ishranu-za-djecu-postoji/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.