Higijena u kući – ekološko održavanje kuće

Higijena u kući – ekološko održavanje kuće

Kako možete očistiti kuću u najkraćem vremenskom roku? Kako možete biti sigurni da nećete naići na prljavštinu duži vremenski period koristeći jednostavne stvari koje imate u domaćinstvu? Održavanje kuće ne mora uvek biti bauk niti je čišćenje neka velika nauka, a da bi svoj život učinili lakšim, napravili smo spisak najboljih metoda za brzo i jednostavnije sređivanje doma. Možete nam zahvaliti kasnije!

Održavanje kuće

 

Srebro

Uzmite veliku posudu i prekrijte je folijom. Napunite je toplom vodom i dodajte pola šolje soli i pola šolje sode bikarbone. Ostavite srebrne predmete da upiju ovu mešavinu 30 narednih minuta, a zatim isperite i obrišite mekom i suvom krpom. Sve tamne mrlje će nestati. Isto tako možete uzeti neku staru četkicu za zube, naneti pastu za zube na istu, a zatim istrljajte komad srebra sve dok mrlje ne nestanu.

Dušek

Kada se radi kompletno održavanje kuće, dušek je jedna od stavki koja se često zanemari. Pomešajte votku i vodu u odnosu 1:3 i naprskajte mešavinu po dušeku. Time ćete uništiti većinu bakterija i dezinfikovati dušek.

Mikrotalasna

Isecite nekoliko limuna na pola i stavite ih u staklenu posudu sa vodom. Stavite u mikrotalasnu, zagrejte dok voda ne provri, i ostavite još koji minut nakon vrenja. Prljavštinu sa unutrašnje strane mikrotalasne ćete nakon ovog procesa bez problema obrisati.

Mrlje od ulja

Istrljajte belom kredom mrlje od ulja i ostavite nekoliko minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom. Ovu metodu možete koristiti i kada vam ovakve mrlje završe na zidu.

Sušenje cipela/patika

Ako su cipele navlažene sa unutrašnje strane, napunite ih papirima od novina, i one će se mnogo brže osušiti.

Životinjska dlaka/krzno

Navucite gumene rukavice koje obično koristite za pranje, pokvasite ih vodom, a zatim rukavicama istrljajte površine nameštaja prekrivene životinjskom dlakom. Da biste se oslobodili dlaka ili krzna na tepihu, možete probati i pomoću strugača za brisanje prozora. Bićete iznenađeni rezultatima.

Zagorela hrana u tiganju

Napunite tiganj sa malo vode – dovoljno da pokrije dno tiganja. Zatim sipajte čašu sirćeta. Prokuvati dobro na srednjoj temperaturi, a zatim dodati dve kašike sode bikarbone. Zagoreli ostaci hrane će se skinuti bez problema.

Glava tuša

Sipati sirće u jednu jaču plastičnu kesu i onda umočiti tuš u sirće i tako zavezati pomoću lepljive trake. Ostavite oko sat vremena ili preko noći. Prljavština će se skinuti, kako sa unutrašnje, tako i sa spoljašnje strane.

Takođe možete uzeti aluminijumsku foliju, napraviti od nje kuglicu (može da posluži i žica). Na tuš i slavinu sipati sodu bikarbonu i malo soka od limuna (možete dodati i malo soli). Ukoliko postoje naslage kamenca nastaće pena, potom folijom istrljajte sav kamenac. Ako se ne skinu sve naslage, ponovite postupak. Ovako možete čistiti svaku površinu koja ima kamenac.

Lavabo

Grejpfrut i limun mogu pomoći u čišćenju površina lavaboa. Posuti malo soli na grejp ili limun, potom ih koristiti za brisanje lavaboa. Lavabo će zasijati kao kristal!

Boce sa uskim vratom

Napunite boce toplom vodom i dodajte malo deterdženta za pranje posuđa. Zatim dodajte pola šolje belog pirinča. Potom dobro protresite. Pirinač će istrljati bocu iznutra i očistiti svu zapelu prljavštinu. Sačekajte da se kamenac/prljavština razbiju, a zatim protresite ponovo. Nakon svega isprati toplom vodom.

Prašina

Možete koristiti anti-statičku krpu da obrišete bilo koju površinu: TV ekran, ekran računara, police za knjige. Tkanina će ukloniti svu prašinu sa lakoćom. Ili uzmite usisivač i stavite dodatak za paučinu i njime usisajte svu prašinu sa raznih površina.

Roletne

Stavite čistu čarapu na ruku. Potopite je u mešavini vode i sirćeta, a zatim roletne obrišite čarapom. Nakon ovoga možete primetiti da ne ostaju grudvice prašine.

Slivnik

Pomešati pola šolje sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zatim zaliti sa malo tople vode. Slivnici u vašem domu će opet raditi punom parom, a uz to će biti i sjajni.

 

Plastične posude

Dobro vam je poznato koliko su plastične posude nezahvalne za pranje, a uz to lako upijaju miris hrane koga je nemoguće osloboditi se. Ali takođe, znamo i koliko su praktične za odlaganje hrane. Da biste ih održali čistima i bez neprijatnih mirisa obrišite ih limunom, ostavite ih da se osuše, a potom ih isperite.

Ako imate neki zanimljiv trik za lako i ekonomično održavanje kuće, ostavite svoj komentar. Delimo zajednička iskustva, jer smo svi deo tima ženazna.rs.