Kids & Family

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

10/04/2022

Oznake:, , , , , , , , , , , ,

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta toliko su univerzalne i prisutne su na svim kontinentima. Nema veze gdje ste odrasli. Jer majke kao da su prepisivale jedne od drugih i utrkivale se koja će luđe stvari reći svojoj djeci. Jasno je da su upravo majke te koje najviše vremena provode sa svojim podmlatkom i sasvim je razumljivo da ponekad izgube strpljenje.

A onda ono što su htjele da kažu pretvore u smiješno, blesavo, ludo, a ponekad i nevjerovatno. Ima tu, naravno i onih rečenica koje su postale kultne, čuvene, urezane i koje se prenose s koljena na koljeno. I pored toga što djeca, prije svega ženska, kažu da neće pomisliti da tako nešto sutra govore svojoj djeci, to se u nekom trenutku počne dešavati. U tome i jeste draž ovih blesavih rečenica.

 

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

Zanimljivo je da mi nikad do sad nije palo na pamet da ih se prisjećam i da o njima duže razmišljam. Ili da ih brojim. Sve do sad. One su jednostavno bile tu, urezane u pamćenje i ponekad isto tako bez puno razmišljanja upotrebljavane u odgoju i vaspitanju moje djece. Ponekad sam se smijala sama sebi (u sebi, naravno) razmišljajući šta sam rekla djeci. Ali neki mali dio mozga je iz ladica sjećanja nepogrešivo je povezivao odgovarajuće rečenice sa određenim situacijama.

Koliko god bile blesave i bilo smiješno upotrebljavati ih, one su tu kao neka vrsta roditeljskih poštapalica. Primjetno je da se neke rečenice, koje sam pažljivo prikupila na spisak ispod, izgovaraju u momentima roditeljske nemoći. Kao da ne znaš šta da kažeš, pa onda brzo posegneš za nekom olakšavajućom rečenicom ne bi li dobio na vremenu i smislio nešto bolje.

Jasno je da neke od ovih rečenica uopšte nisu pedagoške i da se djeca na njih ljute i gunđaju. Bez obzira što su mnoge blesave rečenice koje izgovaraju majke širom svijeta nepedagoške, jasno je da se među njima kriju bitne roditeljske lekcije. Jer majke su kao po nekoj inerciji zadužene za sve naše životne škole, od našeg najranijeg doba… a to ponekad podrazumijeva i ono što nas je u djetinjstvu nerviralo, pa čak i nasmijavalo. 

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

Blesave rečenice koje izgovaraju majke širom svijeta

 • Dobićeš slatkiše, samo ako pojedeš svoj ručak! Zna se redosljed kod svake majke. Kako bi se jelo slatko, mora se pojesti slano. Tačka.
 • U Africi postoje gladni ljudi koji bi sve dali za obrok koji ti ne želiš! Znamo da su djeca su ponekad probirljiva kada je u pitanju hrana. Ukoliko počnu da izbjegavaju da jedu određena jela ili vrstu hrane, ova rečenica je tu. Ona je (ružan) podsjetnik na veliku zahvalnost koju bismo trebali imati prema hrani, jer toliko djece nema priliku da jede danas, a kamoli da bira.
 • Prestani da se smiješ ili ću ti ja pomoći da prestaneš! Ponekad dječije raspoloženje izmakne kontroli i počnu da se smiju bez razloga, čak i nama majkama. A onda se to nama ne sviđa.
 • Znam ja šta ti radiš, nisam ja od juče! Prošla sam ja tu školu! Onda kada djeca žele da nas ubijede u nešto, a mi znamo da nije tako, izgovaraju se ove rečenice. Kada nas dijete počne uvjeravati kako ispravno postupa, a ne postupa, ujedno ga prekorjevamo zbog loših postupaka.
 • Zato što sam ja tako rekla! Ovo je možda najčuvenija i najčešća rečenica koju majke upućuju djeci kad ne znaju ili ne žele da im objašnjavaju razlog zašto nešto očekuju od njih. Ovom rečenicom majke naglašavaju svoj roditeljski autoritet i zahtijevaju da se poštuju.
 • S prvim mrakom da si kući! Ko još ovo nije čuo? Treba li objašnjavati ovu rečenicu?!
 • Ako bi tvoj drug skočio s mosta, da li bi i ti? Ovo je blesava rečenica koju izgovaraju majke širom svijeta, u to sam sigurna. Na ovaj čudan ali vrlo jasan način daju djeci do znanja da je potrebno da budu individualci, koji će razmišljati na svoj način, a ne preuzimati tuđe mišljenje. To posebno dolazi do izražaja kod djece, koja kopiraju tuđe, uglavnom loše postupke.
 • Ne zanimaju me druga djeca, samo me ti zanimaš! Ova rečenica se najčešće koristi u trenucima u kojima se dijete poredi sa drugima, želeći da se opravda. Najčešće se radi o neuspjehu u školi.
 • Kad sam ja bila tvojih godina, ja to nisam tako radila. (ja sam radila drugačije, ja sam više pješačila…) I ovo je čuvena rečenica svih mama, ali i očeva i baka i djedova, koji u stvari žele da objasne kako je u njihovo vrijeme sve bilo drugačije i bolje. Ali jasno je da svako vrijeme nosi svoje dobre i loše stvari, tako da je ova rečenica ponekad vrlo upitna. Jer se mnogo toga promijenilo od vremena kada su naše majke ili ostali seniori bili djeca. Ipak, kako god zvučalo, ipak je dobro da djeca znaju kako ste vi odrastali i kako je vama bilo. Jer i na osnovu vašeg iskustva mogu napraviti poređenje ili korigovati neke svoje postupke.
 • Kad budeš imao/la svoju djecu, znaćeš… Jasno je da djeca mnogo toga ne razumiju. Zato majke djetetu ovom rečenicom daju do znanja da će sutra razumjeti ono što danas ne razumije.

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

 • Pitaću te ja kad dođeš u moje godine! Ponekad se nešto što majke rade, djeci čini smiješnim ili čudnim. A onda im želimo reći da će doći dan kada će to isto raditi i oni.
 • Pa dobro, da li si ti rastao u štali/u čamcu?! Smiješna je ovo, ali i prirodna ljutita reakcija u momentima kada se dijete nedolično ponaša, bilo da jede punih usta i priča ili ne zatvori vrata za sobom. Ova fraza, ma koliko bila smiješna podsjetnik je na to koliko je važno biti kulturan, uljudan i fin.
 • Kao da govorim zidovima a ne tebi! Gledaj me dok ti se obraćam! Evo još čuvenih rečenica. Koriste se kad ono što govore djeci, ne dopire do njih. Ponekad majke imaju osjećaj da je ovo jedini način da ih dijete sasluša, a da mu pažnja ne luta…
 • Pamet u glavu! U nekim situacijama majke žele da naglase djeci koliko je važno da budu dobra i pametna. Ova gotovo prijeteća rečenica, tu je kako bi djeca to i shvatila.
 • Ponašaš se kao da novac raste na drvetu! Znamo da djeca malo znaju o finansijama. Ova rečenica se obično upotrebljava kao prijekor u momentima kada djeca traže više od onoga što roditelj može da im priušti u finansijskom smislu. Ujedno je ovo svojevrstan poziv djeci da budu finansijski razumna. Ovo je veoma važno, posebno u današnje vrijeme kada su djeca bombardovana skupim proizvodima.
 • Nemoj da stojiš ispred TV, nije ti tata staklar! Ponekad pomislim da nema majke na svijetu koja ovo nije rekla svom djetetu. A jasno je i u kojoj situaciji…
 • Dok si pod mojim krovom, poštovaćeš moja pravila! Odrasla djeca najčešće slušaju ovu rečenicu. Najčešće se odnosi na tinejdžere koji pokušavaju da se ponašaju buntovno i suprotstavljaju roditeljskom autoritetu. Pored toga, ovom rečenicom se djetetu daje do znanja da u kući postoje pravila, koja se moraju poštovati.
 • Jednog dana ćeš mi se zahvaliti! Majke ovu rečenicu koriste kako bi pobudile osjećaj zahvalnosti kod svoje djece i podsjetile ih na sve ono što rade za njih. Ujedno podsjećaju djecu da ne smiju zaboravljati da im je neko pomogao da budu to što jesu.
 • Utišaj taj ton! Vrlo često majke nam na ovaj način skreću pažnju na to da smo u svom obraćanju njima glasniji nego što bismo trebali biti. I nije ovdje toliko bitno šta govorimo, nego na kakav način. Ovo je veoma bitno, jer nas uči da mirno rješavamo sukobe i iznosimo svoje mišljenje.
 • Nemoj me praviti budalom! Najčešće u trenucima kad ih djeca iznerviraju do maksimuma, majke se hvataju za ovu rečenicu. Obično se upotrebljava u momentima kada majka zna da smo je zloupotrijebili, slagali ili zahtijevali od nje previše u datom trenutku. Poslije ove rečenice najpametnije je ćutati i priznati grešku.

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

 • Jednog dana će ti biti žao što si se tako ponašao/la. Obično se ova rečenica upotrebljava poslije neke ružne situacije koju nam djeca prirede. Kad oluja prođe, onda je na redu ova rečenica. Ona poziva na odgovornost i pokajanje…
 • Tvoja jedina obaveza je da učiš! Vrlo često djeca se žale na svoje školske obaveze. Ponekad se desi i da neredovno uče, a ova rečenica je podsjetnik da  u odnosu na nas i naše obaveze, oni imaju samo jednu.
 • Prestani da plačeš, jer ću ti ja dati stvarni razlog za to! Rečenica upotrebljavana onda kada dijete plače bez određenog razloga, smisla i povoda, pa to majke nervira. Smatrajući da će prestati istog trenutka, ova rečenica dolazi na red.
 • Taj most ćemo preći kad do njega dođemo! Vrlo često ova rečenica pomaže kod dječije nestrpljivosti ili pitanja koja se odnosi na daleku budućnost. U tim momentima roditelj daje do znanja da se treba fokusirati na ono što se dešava sada ili u bliskoj budućnosti, a dalekim stvarima baviti kada bude vrijeme.
 • Bolje ti je da staviš sapun u usta! Kada djeca počnu da pametuju ili previše pričaju, ova rečenica je kao trenutni spas. Ona predstavlja opomenu, način da se u momentu zaustavi dalja dječija priča, za koju je smatra da je neprimjerena.
 • Ako ti ja dođem… Ponekad su djeca nestašna i izazivaju nas svojim ponašanjem. Onda na red dolazi ova prijeteća rečenica.
 • Pitaj tatu… Zato što ponekad ni same ne znaju šta da kažu djeci i da li da im daju dozvolu za nešto što djeca žele, one koriste ovu rečenice. Na taj način prebacuju odgovornost na očeve i olakšavaju sebi.
 • Nisi od šećera, nećeš se istopiti! Ovo se obično koristi kada se dijete prepadne sitne kiše u trenutku kada nema kišobran. A onda nastupa majka koja ga podsjeća da mu od nekoliko kapi kiše ništa neće biti. Poziv je ovo djeci da ojačaju i da budu otpornija i hrabrija, a ne kukavice.
 • I ti si stvarno ozbiljan sada! Ne šališ se?! Kada dijete nešto kaže, a majka smatra da je to van svake pameti, ova rečenica je način na koji želi da zaustavi dijete u namjeri da zaista nastavi da tvrdi nešto što za majku nema nikakvog smisla. Kada ne može da vjeruje šta je dijete smislilo, onad je ova rečenica na sceni.

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta     

 • Ovo ćeš da obučeš?! Jesi li ti izgubio kalendar?! Ponekad nas djeca šokiraju namjerom da obuku ili obuju nešto što se totalno kosi sa trenutnim vremenskim prilikama, ali  i modom. U tim trenucima ova rečenica nam dođe kao prilika za otrežnjenje djeci koja su totalno promašila ono što žele da obuku.
 • Ovo me boli više nego tebe, vjeruj mi! Kada roditelj donese neku odluku koja povrijedi dijete, onda je ova rečenica pokušaj utjehe za dijete. Ali i za roditelje koje sigurno boli ukoliko se radi o nekim krupnim životnim situacijama u kojima nisu mogli da pomognu djeci.
 • Ja sam te rodila, ja ću ti i presuditi! Rečenica koja očajno zvuči, ali je majke upotrebljavaju rijetko. Srećom, to je rezervisano za situacije u kojima dijete počne da manipuliše roditeljima ili se koristi nekim drugim bezobzirnim sredstvima kako bi došao do cilja.
 • Samo nastavi, vidjećeš ti kada ti tata dođe kući! Kada mame imaju osjećaj da ih djeca ne žele poslušati, onda ponekad žele da nam ukažu da one nisu same. Na taj način žele da djeca znaju da će na kraju morati da poslušaju.
 • Ne želim da čujem više ni riječ! U svakom roditeljstvu se dogode situacije u kojima dijete ne zna kad je dosta. Zato postoji ova rečenica.
 • Tamo gdje si to ostavio/la, tamo ćeš to i naći! Vrlo često djeca ne vode računa gdje ostavljaju stvari. A onda ih uporno traže i po nekoliko puta nas pitaju gdje im je nešto. Ovo je odgovor.
 • Sjetićeš se ti mojih riječi! Djeluje prijeteći, a izgovara se onda kada uporno nešto savjetujemo djeci, a ona to ne žele da čuju. Takođe, ponekad kao da iz inata ne žele da nas poslušaju. Onda im se ovom rečenicom šalje poruka da će i za to doći vrijeme.
 • Sto puta sam ti to rekla! Jedna od najčuvenijih blesavih rečenica koju izgovaraju mame širom svijeta. Obično se to dešava kad neumorno nešto ponavljaju, a djeca se prave da to ne čuju. Pored toga, upotrebljava se i kada ne urade nešto što su majke od njih više puta zahtijevale.
 • Ko je koga rodio, ja tebe ili ti mene?! U dječijoj je prirodi i to uglavnom tinejdžerskom dobu da ispituju granice. Ako se na vrijeme ne zaustave počnu da se ponašaju kao da su oni roditelji. Tada nastupa podsjetnik da nisu…
 • Da si se nacrtao ispred mene! Šta reći za ovu rečenicu, osim da je situacija hitna i da je imperativ da dijete odmah dođe do majke i bude pozvano na odgovornost. Najčešće za neki veliki nestašluk.
 • Nisam te ja tako vaspitala! Ponekad se djeca ponašaju kao da nisu rasla sa nama, a onda mi nastojimo da ih podsjetimo da smo ih učile drugačije. Majčinska iznenađenost i ljutnja kao da treba u momentu da podsjeti djecu kako da se ponašaju.
Silly Sentences Used By Moms Around The World
Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

Poslednje misli

Istina je da među blesavim rečenicama koje izgovaraju mame širom svijeta ima smiješnih, nepedagoških, sirovih i gotovo strašnih rečenica, ali gotovo svaka u sebi sadrži neku lekciju. Baš zbog poruka koje se šalju, vremenom ih počinju koristiti i naredne generacije koje su se zaklinjale da neće. Prije svega zbog toga što su ih dok su odrastali nervirale i ljutile.

Iako majke ponekad znaju biti ljute i gotovo zastrašujuće, one su te koje žele da mi budemo ljudi u pravom smislu te riječi. One žele dobru djecu na koju će biti ponosne i kojom će moći da se pohvale. A ono najvažnije, to će im dati potvrdu da su dobro uradile svoj posao. To što njihove metode nisu uvijek onakve kakve bi trebale biti, možda je znak da ni one ne mogu uvijek biti na visini zadatka.

Sigurna sam da u ovom postu nisam uspjela nabrojati sve blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta. Zato, ukoliko se sjetiš neke koju sam ja zaboravila, napiši u komentaru ispod i podijeli sa nama. Takođe podijeli ovaj post sa svojim prijateljima za koje znaš da će ih se rado prisjetiti, nasmijati i da ćeš im popraviti dan.

Blesave rečenice koje izgovaraju mame širom svijeta

Pročitaj i moj tekst https://zenazna.rs/10-sjajnih-savjeta-samohranim-roditeljima/

Podijeli…

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.