Life

10 Znakova Da Je Vrijeme Za Razvod

25/05/2021

Oznake:, , , , , , , , , , ,

10 Znakova Da Je Vrijeme Za Razvod Teško je definisati kraj braka i vrijeme za razvod, kao i biti siguran da nisi pogriješio, ali postoji tih nekih 10 znakova da je vrijeme za razvod. S vremena na vrijeme treba se zagledati u brak i iskreno sebi odgovoriti na pitanje da li je sve kako treba. U današnja vremena to je posebno važno, jer ljudi češće nego ikada zapostavljaju svoj brak, puštajući da sve ode predaleko.

A usput, dok sve ide u nezaustavljivom pravcu, mnogi se prave da je sve u redu, duboko u sebi znajući da nije. Zato je važno preslišati se, prepoznati znakove i na vrijeme reagovati. Ukoliko se, pak, to ne dogodi, onda je rizik od raspada braka i poboljšanja statistike razvoda sve izvjesniji.

 10 Signs That It's Time For A Divorce

10 Znakova Da Je Vrijeme Za Razvod

Znakove Treba Primjetiti

Danas je teško ostati u skladnom braku, posebno ako se pogleda statistika koja je neumoljiva. U neprimjećivanju i nenjegovanju braka je ključ razvoda. Jer, lančana reakcija je nešto što se, ni u dobru ni u zlu, ne može miomoići. A brak i startuje, između ostalog, i tom rečenicom – U dobru i zlu… Pritom se ne misli na ono zlo koje supružnici čine jedno drugom.

Naravno da nikome ne bih poželjela da prepozna znakove koji ukazuju da je vrijeme za razvod, a koje ću donijeti u ovoj priči. Ipak, bolje je i prepoznati ove znakove na vrijeme i reagovati, nego se praviti da ih nema, živjeti život u laži i jednom se šokirati. Mnogo bolje od šoka je biti svestan.

10 Signs That It's Time For A Divorce

Evo 10 Znakova Da Je Vrijeme Za Razvod:

  • Roditelji se miješaju u brak – Ovo je jedan od najčešćih uzroka razvoda braka. Vrlo je očigledan i iritantan, bez obzira da li su to njegovi ili njeni roditelji. Živjeti svoj život, nešto je što i supružnici i njihovi roditelji vrlo često zaborave. Nažalost, najčešće su to posesivne svekrve, koje su zaboravile da je pupčana vrpca davno presječena… Ukoliko se na vrijeme ne reaguje, brak vrlo često biva završen razvodom.
  • Alkoholizam ili droga – Ovo je rak rana svakog braka i noćna mora svake žene i muškarca koji su prinuđeni da tako žive. Ukoliko supružnik pije ili se drogira, to je već dovoljno da brak više nije kako treba. A ako uz to pravi probleme svim ostalim ukućanima, scene ili ne daj Bože dođe do nasilja, taj brak je završen.
  • Dugovi i loše finansijsko stanje – Ovo je, uz miješanje roditelja, najčešći razlog bračnih svađa i razvoda. Shodno povećavanju duga, smanjuje se bračna sreća i sigurnost. Do razvoda dolazi dvostruko češće ako je jedan supružnik rasipnik, a drugi nije.
  • Drama, svađe, zloupotreba, maltretiranje, nasilje – Sve nabrojano nije slučajno zajedno, jer obično ide jedno s drugim. Ovo je kraj prije kraja i put sa koga je gotovo nemoguće vratiti brak tamo gdje mu je mjesto. Treba li reći zašto?! Drama uništava brak, a vrlo je vjerovatno da je strana koja je izaziva (dramu) najvjerovatnije rasla u sličnim okolnostima. To kao da predstavlja model koji se oponaša i neminovno ruši zajednički život. Bilo šta od nabrojanog niko ne bi trebao da trpi.
  • Nedostatak komunikacije i tišina – Najčešće dolazi kao posljedica mnogo svađa i teških riječi. Mnogi to tumače kao napredak i osjećaju olakšanje, ali prava istina je da je to odustajanje od komunikacije, prećutno potpisivanje kraja. Ne razgovaranje o problemima i ne činjenje ničega, ne vodi nigdje…

  • Ravnodušnost ili nedostatak emotivne bliskosti – U ovu fazu se uglavnom ulazi nakon gore pomenute… Ukoliko ste u ovoj fazi, ona je znak da se nešto ozbiljno dešava sa brakom. Kada se prestanemo brinuti šta druga osoba misli ili osjeća, da li je tu ili nije, stvari će se teško popraviti. Na negativne misli se, kao po nekoj inerciji, lijepi još takvih misli i … Jer ako je nemoguće emotivno se povezati, onda je izgubljen važan segment braka.
  • Ženina zarada – Ovaj naizgled beznačajan razlog, vrlo često je upravo onaj spotičući za rušenje braka. Sve dok su finansijski ravnopravni, supružnici se dobro nose s tim. Čak i sa situacijom u kojoj muškarac zarađuje više. Ali kad se dođe u situaciju u kojoj je žena nosilac finansijske stabilnosti u kući, nastaju problemi. Stereotip jeste, ali nažalost i veoma čest znak da je razvod blizu.
  • Neko je uvijek u pravu i sve najbolje zna – Procenat rizika za razvod raste uz činjenicu da jedan partner stalno smatra da je u pravu i da je pametniji. Ukoliko se to vremenom ne promijeni, vjerovatnoća da će se brak završiti se višestruko povećava. Nepoštovanje u kombinaciji sa pasivnom agresijom najlakši je put do razvoda.
  • Prevara i nepostojanje fizičke intimnosti – Ovo je još jedan od sigurnih znakova da je vrijemeza razvod. Vremenom se u braku seksualni život mijenja. Ako se ne nauči održavati zanimljivim i živim, seks polako prelazi u drugi plan, a onda se javljaju povodi za aferu i traženje užitka na nekom drugom mjestu. Ako se to dogodi, brak je vrlo često na svom kraju.
  • Samo ste roditelji, ne i partneri – Ukoliko se uplovi u bračnu situaciju, koja je bazirana samo na stvaranje porodice i podizanje djece, onda vrlo često suština braka bude promašena. Jer, uživljavanje u samo jednu ulogu u braku, vrlo često je uvod u frustracije i zanemarivanje ostalih bitnih i ispunjavajućih bračnih segmenata, a to je koračanje ka izlazu iz braka.

Ukoliko prepoznaš bilo koji od 10 znakova da je vrijeme za razvod, pokušaj napraviti baš ono što treba, čak i ako nije lako…

10 Znakova Da Je Vrijeme Za Razvod

Ako Je Vrijeme Za Razvod, Znaćeš

Ako je vrijeme za razvod, znaćeš. Ma koliko mi gurali stvari pod tepih i bježali od onoga što se dešava oko nas, mi znamo. Samo je pitanje šta uraditi ćemo s tim saznanjem. Isto kao što ne treba dozvoliti da se odugovlači sa razvodom koji je na vratima i očigledan, ne treba ni srljati u razvod. Tek kad si potpuno siguran da se ne treba ići dalje, onda napravi rez. Jer ono na šta se obično ne računa kad se krene sa podnošenjem zahtjeva za razvod braka, jestu različiti problemi – od sklapanja sporazuma o starateljstvu, dogovora ko će ostati u zajedničkom domu, podjele imovine… A situacije i emocije koje ih prate znaju biti izuzetno stresne.

Moj Razvod

Kad vratim film na moj razvod, ne žalim ni za čim. Ne više. Jer nikad neću zaboraviti prve znakove, pa onda one brojnije i ozbiljnije, pa onda oganj na kojem sam gorjela i pržila se, čineći sve da spasim ono što nije više trebalo spašavati. Čak sam i molila bivšeg supruga da se probudi, trgne, shvati i uvidi, govoreći mu kako će sutra biti kasno. I bilo je. Jednog dana i naizgled bezazlenog trenutka, shvatila sam da je kraj.

Nije se u tom braku više imalo šta spašavati. Iz njega je trebalo pobjeći glavom bez obzira i spasiti djecu, sebe. Strašno je kad dođe trenutak spoznaje da si kriv, ali ne zbog toga što nisi spasio brak ili zbog razvoda, nego zbog čekanja. Jer koliko god razvod bio težak i strašan, strašnije je pristati na život koji to nije. Brak je dvoje, dvoje ga žive, njeguju, održavaju, spašavaju… Ako nije dvoje, nije brak, tačka!

Ukoliko ti se dopao tekst, podijeli ga sa prijateljima i (…naravno…) sačuvaj ga za kasnije 🙂

Pročitaj i moj tekst https://zenazna.rs/kako-prezivjeti-dan-d/

0 likes

Author

Vesna

Your email address will not be published.